De gustibus non est disputandum - próbálkozni azonban szabad

LlamaDalai

Reading Challenge 2018 Intro

Avagy hogyan szívassa meg magát egy pici gyerekes apuka ha amúgy sincs ideje semmire...

2017. december 30. - LlamaD

Szóval megint belevágok, 3 év után, amikor még levegőt venni sincs nagyon időm a baba meg a munka mellett :D. Majd meglátjuk sikerül-e egyáltalán. Mivel vannak olyan kategóriák, amikhez elég kevés könyvet találtam egyelőre, kétséges hogy be tudom fejezni. Úgy tűnik, egy magamfajta olvasónak (jobb szó híján :D) elég nehéz ilyen listákhoz igazodni. Hogy milyen listához? Hát íme:

 

Persze van pár pont, aminél lehet érezni hogy mire gondolt a lista kitalálója - hogy mi lenne a kézenfekvő megoldás, pl. a női szerző férfi álnév mögött. J.K. Rowling. Hát itt bajban leszek, hogy találjak valamit ami érdekel, és amit el is lehet érni itthon. Már így került pár cím, amit valószínűleg csak angolul fogok megtalálni, ha egyáltalán.

Feminizmusról is maximum történeti jelleggel olvasnék, mert a modern feminizmus gondolata eléggé kiábrándító. Mind a Beyoncé/Christina Aguilera/random "popdíva" jelleggű seggriszálós feminzmus, mind a mindent a nőknek/férfinátha/girlpower jellegű agyatlan gyűlölet a férfiak felé elég visszás - mivel pont ugyanazt teszi mint ami ellen az egész feminizmus létrejött. Lehet húzok egy merészet :).

A mikrotörténelem is elég fura kategória, számomra nehezen definiálhatónak tűnt rövid kutatásom alapján. Az a könyv amit kinéztem (Ambrose - D-Nap) jó lehet ide, de megeshet hogy bizonyos kritériumoknak nem felel meg... Találtam viszont egy jó kis könyvet, amit viszont nem tudom, hogyan tudnék megszerezni költséghatékony módon.

Amúgy nem sok egy picit a mássága által kitűnő szerző ezen a listán? Úgy értem tényleg számít hogy az író micsoda/kicsoda? És van aki azért nem olvas el egy könyvet mert a szerző nem kaukázusi, férfi nemű, amerikai és középkorú szerző? Jó, persze, tuti van, de az nem fogja ezt a listát nyomni szerintem. Vagy egyáltalán olvasni.

Visszafordítva: jó lesz egy könyv attól, hogy a szerző mozgáskorlátozott? Vagy nő? Vagy meleg? Vagy űrlény? Mármint úgy értem, hogy adott egy rosszul megírt regény - stilisztikailag rossz, vagy egyszerűen unalmas, érthetetlen, sablonos, vagy borzalmasan gyenge a története - NEM MÉSZ VISSZA A HELYEDRE HOTEL BALI!!??? - és akkor az már valami hogy egy divatos szerző írta? Divatosan szingli nő, vagy rokkant, vagy meleg, vagy akármi? Lehet, hogy egy ilyen kategória - mint 2015-ben az "egy idegen nyelven megírt könyv"-  csak egy amerikainak lehet kimozdulás a komfortzónájából? Nekünk itt K. Európa szívcsakrájában ez kicsit vicces. Itthon valahogy alap külföldi szerzőket olvasni - sőt, talán nehezebb olyat találni aki magyar szerzőt szívesebben olvas, de ez egy másik téma megint. Szóval odakint ez valami, hogy National Hispanic Heritage Month, és biztos érdekes valami afro-amerikai szerző könyvét olvasni az afro-amerikaiságról. Innen nézve ez nehezebb.

És igen, ez az irány amerre nem szeretnék elmenni. Hogy olyan könyveket olvassak csak amik arról szólnak, akik írták ezeket. Mozgáskorlátozott szerző? Stephen Hawking például az, és őt nem ezért fogom olvasni - hanem azért mert baromi nagy koponya, és érdekel a téma amiről ír. Már olvastam tőle korábban - és hála a régi világnak akkor még nem azért került a könyve a kezünkbe mert "tolószékes író", hanem mert érdekesen írt egy számunkra fontos témáról.  Van olyan könyvem aminek a szerzőjéről csak évekkel később tudtam meg hogy nő. Cseppet sem érdekelt előtte. (Persze olvasva Rowling esetét lehet ezért volt ennek a szerzőnek is rövidítve a keresztneve? :( ) Remélem érthető amire gondolok.

Persze vannak olyan országok/kultúrák/szubkultúrák, amikre külföldiként/más etnikumuként stb. kevés rálátása lehet az írónak, és így a szerző aki ezekről ír, az "helyi" vagy "akármilyen", és emellett jó a könyv, olvasmányos stb. De ebben az esetben is inkább érdekelne hogy jó a könyv, mint az hogy ki írta. Túlragoztam.

Próbáltam csatolni az excelt amiben összeírtam a könyveket amiket eleddig kitaláltam, de nem akarja a blog az igazságot, így maradjon majd meglepetés.

Néhány házi szabály amit meghoztam idén is:
 - Próbálok lefaragni a backlogomból - olyasmiket olvasni amiket már amúgy is szerettem volna
 - Próbálok minél többet megoldani a saját polcomról
 - Olcsóság legyen - könyvtárba fogok járni
 - Nem olvasok újra - legalábbis olyat amire emlékszem
 - Ahol muszáj kisebb csalásokat megengedek magamnak - gondolok itt a 2015-ös listán szereplő olyan pontra hogy aszondja " a szerző monogramja megegyezik az enyémmel" - baromira nehéz ám az én nevemmel, nem is sikerült :).
 - Két évvel később se fogom megírni róluk a blogposztot :D

A bejegyzés trackback címe:

https://llamadalai2.blog.hu/api/trackback/id/tr7313530143

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása