De gustibus non est disputandum - próbálkozni azonban szabad

LlamaDalai

Emlékmás (más emlékeim voltak a filmekből) - Reading Challenge 2018 1.

Avagy pótoltam pár alap novellát. Avagy nem gondoltad volna, hogy ennyi filmnek írta az alaptörténetét Dick.

2018. január 04. - LlamaD


- a borító

"1. A book made into a movie you've already seen" -szólt a kategória.Mivel egy csomó kézenfekvő művet olvastam már, és ez kéznél volt, alap volt, hogy az Emlékmást fogom elolvasni. A könyvet már a megjelenése után nem sokkal beszereztem, majd pihentettem (mert rákattantam az Ender sorozatra, meg a Lem gyűjteményesére). Pont akkoriban vettem a kezembe a könyvet, amikor beugrott, hogy csinálhatnám az új, 2018-as kihívást is. Így visszatettem a polcra, és nem is kellett sokat várnia. Kedden kezdtem el, és mára be is fejeztem.

Emlékmás, Emlékmás remake, Különvélemény, Sorsügynökség, Screamers - gondoltad volna, hogy ezeket a filmeket olyan Philip K. Dick novellákból készítették, amik ebben a kötetben szerepelnek? Na látod! Érdemes elolvasni, ha bármelyik is tetszett. Ha nem (hé, én nem mondtam, hogy mindegyik jó film... különben is, a Szárnyas fejvadász alapja is az ő művéből származik, de a Mátrix, meg rengeteg más film is "merített" a témáiból), akkor is. Mert Dick sokkal több mint sci-fi szerző, sajátos szemszögből, visszatérő toposzok (a valóság megismerése, a színfalak mögé nézés, szimulákrumok, pusztuló bolygónk, idegengyűlölet, Isten, saját pszichénkben való alámerülés stb.) használatával, és nagyon eredeti alapötleteken keresztül elgondolkodtat a világunkról, az életről, a világmindenségről, meg mindenről. Sok művében foglalkozik a hallucinogén drogok hatásaival, azzal hogy mivé válik az ember akkor, ha ezeket sokat használja - akarva-akaratlanul. És pár művében a science fictiont keretként használva saját elméjének ajtaját tárja ki - elmeséli élményeit, pszichózisait, visszatérő látomásait, tragédiáit - tulajdonképpen önéletrajzi elemekkel és filozófiai kérdésekkel tölti meg könyveit.

- azt hittétek, hogy kihasználva a szerző vezetéknevét, majd valami jó nagy dákót rakok ki, mi? Inkább a Scanner Darkly - Kamera által homályosan borítóját teszem ki, ami szintén egy jobb filmfeldolgozás, egészen különleges képi világgal

Ebben a novelláskötetben már korábban olvasható novellák mellett pár új, fordításban még soha meg nem jelent rövid is megjelent, amik, azt kell mondjam, nem maradnak el minőségben a korábban már ismert műveitől. Persze azt nem mondanám, hogy ezek a művek feltétlenül szépirodalmak lennének. Hiányzik Bradbury mármár költészetbe hajló prózája. Vagy Vonnegut fekete humora. Vagy Vonnegut lamentálása saját magáról. Vagy Vonnegut csiszoltsága - lehet kéne egy posztot szentelnem Kurt Vonnegut munkásságának?

Szóval, ezek a novellák leginkább a sci-fi aranykorát idéző rövid történetek, csattanókkal, a klasszikus, zsánerből fakadó jegyekkel (kíváncsi gyerekek, a Föld és más naprendszerbeli - vagy azon kívüli - bolygók közötti konfliktus, menekülő főhős, női mellek (oké, ez inkább Dick sajátossága, de ha figyeled akkor valóban vicces a "van-e ebben a novellában is kibukkanó vagy ugráló női mell" játék), prekogníció, globális és totális atomháború utáni élet etc.), viszont legtöbbször valami olyan helyzetet vázol fel, vagy egy olyan ötletet dob be, amitől az embert kirázza a hideg. Ha hajlamos vagy elgondolkodni a valóság mibenlétén, a megsimerés korlátain, vagy ha el tudod képzelni hogy mi történhetett volna egy eseteleges harmadik világháború folyamán és után, akkor nyugodtan olvasd el ezeket a novellákat.


- najó, itt egy small Dick pic

Én abszolút tudom ajánlani a könyvet, gyorsan lehet haladni vele - nem is hosszú, a novellák csattanósak, nincs bonyolultan megírva -, és aki csak bele akar kukkantani abba a nagy örvénylő ötlettel teli zavaros koponyába, ami Dick nyakán ült, akkor hajrá. Aztán jöhet az Ubik, a Valis (atyaég, milyeneket vulgárfilozofálgattunk egy barátommal ennek a könyvnek a hatására!), Az ember a fellegvárban és a többi zseniális könyve!


- zárásként legyen itt az egyik legjobb crossover (punk+metal) nóta a kaliforniai Beowulf zenekartól, a Unicorn mert eszembe jutott

A következő könyv amit abszolválok a "26. A book with an animal in the title" kategóriába passzintható lesz, ha minden jól megy - tekintetbe véve a hosszát -, már a héten be is fejezem.

A bejegyzés trackback címe:

https://llamadalai2.blog.hu/api/trackback/id/tr8613550697

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása